Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Dişeti hastalığı toplumumuzun çoğunluğunu etkileyen bir hastalık olmasına rağmen; etkeni, sonuçları ve tedavisi konusunda çok az bilgiye sahip olunan ve sinsice seyreden bir hastalıktır. Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması yanında, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir.
Sağlıklı dişeti, portakal kabuğu gibi hafif pürüzlü, diş ile olan sınırı düzgün bir hat halinde ve pembe renkli bir görünümdedir. Sağlıklı diş eti fırçalarken veya yemek yerken kanamaz.
Diş Eti Hastalığı Neden Olur?
Kalıtım
Bakımsızlık
Kötü dolgu, protez,kaplama
Eğri dişler
Bakteri plağı ve diş taşı
Diş çürüğü
Diş Eti Hastalığının Belirtileri
Kanama,
Dişetinde şişme ve kızarma,
Dişetinde çekilme ve açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet,
Dişeti kenarlarında veya dişler arasında, diş taşlarına bağlı olarak görülen siyah alanlar,
Diş ile dişeti arasından gelen iltihap,
Dişlerde görülen sallanmalar, uzamalar, dişlerin yer değiştirmesi,
Ağızda kötü koku ve tat.
Diş Eti Hastalığı Aşamaları
Gingivitis:
Diş etlerinde ortaya çıkan sorunların ilk aşamasıdır. Kanama, renk değişikliği ve ödem vardır. Bu aşamada hasta çok rahatsızlık hissetmez. Dişler fırçalanırken kanamalar görülebilir. Diş etleri daha duyarlıdır. Erken dönem bulgular ile diş hekiminize başvurduğunuzda tam bir tedavi ile eski sağlığına kavuşur. Öncelikli olarak yapılacak işlem diş temizliğidir. Bu aşamada dişlere destek olan çene kemiğinde harabiyet ortaya çıkmamıştır.
Periodontitis:
Gingivitisin tedavi edilmediğinde ilerlemiş aşamasıdır. Mikroorganizmalar dişe destek olan kemik dokusuna kadar ilerlemiştir. Kemik yıkımı nedeni ile diş ile diş eti arasında cep adı verilen mikropların barınağı oluşur. Bu cepler son derece zararlıdır. Temizlenmesi oldukça zor olan diş eti cebi yıkım bölgesidir.
Diş eti ve kemik kaybı bu alanlarda hacim kaybeder. Daha sonra diş sallanmaya başlar. Giderek dişler hareket eder. Genellikle araları açılır. Enfeksiyon nedeni ile ağızda koku oluşur. Ne kadar fırçalanırsa fırçalansın ağız kokusu geçmez.
Diş eti enfeksiyonu her zaman belirti vermeyebilir, düzenli aralıklarla diş kontrolleri yaptırmak bu açıdan büyük önem taşır.
Diş Eti Hastalığı Tedavisi
Diş eti hastalığına neden olan faktörü bularak ortadan kaldırmak diş eti tedavisinde ana prensiptir. Bu neden bazen eğri dişler, bazen hatalı fırçalama veya kötü yapılmış restorasyonlar olabilir. Klinik tecrübelerimde genellikle hatalı diş dolguları, diş kaplamalar nedeni ile yaygın olarak diş eti hastalığı başlangıcı belirtisi olan diş eti kanaması şikayeti ile bana başvuran hastalar oluyor.Bu durumda öncelikle sorun yaratan hatalı uygulamaları yenilemek ve standart diş taşı temizliğini yaparak işe başlamak gerekmektedir. Çekilen panoramik diş röntgeni ile dişlerin etrafındaki kemik miktarı belirlenir. Periodontal sondalama ile cep derinlikleri ölçülür. Kanama tedavisinde birinci basamak tedavi her zaman diş taşı temizliği ve periodontal kök yüzeyi düzleştirmesi olmalıdır. Birinci basamak tedavi atlanarak doğrudan cerrahi periodontal tedavi uygulandığında hem gereksi işlemler yapılmış olacak hem de cerrahi tedavi başarısı düşük olacaktır.
Diş Eti Kanaması Olan Hastalar
Öncelikle diş fırçalamanızı arttırın. Dişlerinizi doğru biçimde fırçaladığınızdan emin olun. Tereddütleriniz var ise diş hekimine danışın. Diş ipi, arayüz fırçası ve ağız gargarası önerildi ise mutlaka kullanın. Düzenli yapılan diş bakımlarına rağmen diş eti kanaması var ise mutlaka diş hekimine başvurun. Ağzınıza yaptıracağınız her işlemin yüksek hassasiyet ile ve kaliteli malzemeler kullanılarak yapılmasına özen gösterin. Özensiz ve dikkatsiz kullanılan kaliteli malzemeler ile bile sorunlar yaşanabileceğini asla unutmayın.