Diş görüntülemede günümüz teknolojisi giderek daha fazla seçeneği beraberinde getirmektedir. Gelişen teknolojiden faydalanmak tedavilerden alınan sonuçlarında daha iyi olmasını sağlar.Tek bir filmde diş, çene kemikleri ve çene kemiklerindeki patolojik oluşumların görüntülenmesini sağlayan panoramik röntgen uygulaması diş tedavilerinde etkili sonuç alınabilmesi için önemli bir uygulamadır. Özellikle oral diagnoz esnasında mutlaka panaromik röntgen çekilmelidir.
Panaromik röntgen oldukça başarılı bir şekilde alt ve üst çeneyi gösteren bir film türüdür. En önemli özelliği gözle görülmeyen tüm detayları hekimin önüne sermesi ve doğru teşhis ve tedaviye yardımcı olmasıdır. Bu yüzden hastanın ilk muayenesi sonrasında tedavi yolunu belirlemek için hemen çekilmelidir
Bazı diş kliniklerinde ve görüntüleme merkezlerinde bulunan panoramik röntgen cihazının baş yerleşecek kısmına çene konur ve bu halde iki ince aparat başı çevreler. Gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra hastanın başının etrafında dönen bu cihaz aldığı görüntüleri bilgisayara gönderir. Bu şekilde gereken görüntüler alınmış olur.
Diş tomografisi
Diş tomografisi diğer bir adıyla dental tomografi adı verilen yöntem x ışınları kullanılarak bölge üzerinde detaylıca incelenmek istenen alanın kesitsel şekilde incelenmesini mümkün kılacak radyolojik bir görüntüleme yöntemidir. Bu görüntüleme sistemi sayesinde, normal görüntüleme yöntemi olan röntgen filmleriyle görüntülenmesi ve detaylı incelemesi gerçekleştirilemeyen kemik dokusu ve yumuşak dokunun incelemesi gerçekleştirilebilmektedir. Bu cihaz sayesinde sagital, koronal ve aksiyel planlardan birden fazla kesit alınabilir. Kesitler alındıktan sonra düzey yazılımlar yardımıyla tekrardan dilimlenerek yapılandırılıp istenen bölgenin tüm açılardan görüntülenmesi sağlanmaktadır. Bu tetkik, yapılan ölçümün doğru sonuç vermesi ve doğru teşhis koyması açısından yaygın olarak tercih edilen bir yöntemdir. Bunun yanı sıra kafatasının hacimsel olarak görüntüsünü tespit ederek bu sayede kemik yapısı da tamamen incelenebilmektedir.
Yaygın Olarak Diş Tomografisi Kullanılan Durumlar
• Çene kemiğine gömülmüş olan ya da yerinden oynamış dişlerin görüntülenmesi,
• Çene üzerinde kalıcı değişikliklerin gerçekleştirileceği durumlar,
• Damak yarığı durumlarında,
• Çene kistlerinde,Bölge üzerine alınan ciddi travma durumlarında,
• Eklem TMJ görüntülenmesinde,Herhangi diş,
• çene operasyonu öncesinde istenebilir.
Genel anestezi ve sedasyon ( anlaşmalı hastanelerimiz bulunmaktadır )
Genel anestezi ;
Genel Anestezi ile diş tedavileri huzursuz ve diş korkusu olan çocuklarda,ağrı eşiği düşük olan ve diş konusunda hassasiyet gösteren yetişkinlerde, fiziksel ve zihinsel engeli olan çocuk ve yetişkinlerde uygulanan geçici olarak bilinç kaybı altında yapılan tedavilerdir.
Genel Anestezi ve Sedasyon Uyguladığımız Hasta Grupları
Çocuk ve erişkin hastaları 5 grupta inceleyebiliriz.
• 4 Yaşından küçük çocuklar(bu grup çocukların ikna yolu ile diş tedavileri oldukça güçtür)
• Lokal anestezi ile tek seansta yapılması mümkün olmayan birçok cerrahi işlemin kısa sürede (2-3 saat) genel anestezi altında yapılmasını isteyen hasta grubu.
Sedasyon
Hastanın bilinci açıktır fakat hafif uyku halindedir. Hasta komutlara uyar. Koldan açılan damar yolundan küçük dozlarda uygulanarak yapılır. Bu yöntem genelde yetişkin hastalarda diş hekimi korkusu olanlarda bulantı - öğürme refleksi fazla olanlarda ve genel anestezinin riskli olabileceği hastalarda tercih edilir. Ayrıca çocuklarda kısa işlemlerde uygulanır. Sedasyon işlemi ilacın verilmesi sonrası toparlanma hızlıdır. Hasta işlem sonrası bir şey hatırlamaz.
Sedasyonun Avantajları
• Hasta açısından rahat ve güvenli bir ortam oluşur korku ve endişe hissinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
• Hastalar sedatif ilaçların etkisiyle yapılan işlemin içeriğini ağrıyı hoşlanmadığı sesleri tedavi sonrasında hatırlamaz. Bu durum hastanın daha sonraki seanslarda diş tedavisine gelişini de kolaylaştırır.
• Ağrı eşiğini yükseltir ağrı algısını azaltır.
• Tedavi esnasında hasta stresi ortadan kalktığı ve istenmeyen refleksler önlenmiş olduğu için hekim açısından rahat bir çalışma ortamı sağlanır.