Dişlerimizin zaman içinde farklı nedenlere bağlı olarak kaybettiği beyaz rengini geri kazandırma işlemidir. Bu işlem için öncelikle dişimizin dış tabakasını oluşturan diş minemizin üzerinde yerleşmiş, dişimizin daha koyu görünmesini sağlayan diş plakları temizlenir.Sonrasında dişimizin üzerine asidik içerikli bleaching ajanları uygulanarak dişimizin mine ve dentin tabakasının içindeki gözeneklere yerleşik kromofor moleküllerinin parçalanmasıyla dişlerimizin renginin beyazlaması sağlanır.Polikliniğimizde uygulanan bleaching çeşitleri;
1. OFİS TİPİ BEYAZLATMA :Klinik ortamında diş hekimi tarafından uygulanan bir diş beyazlatma yöntemidir. Günümüzde gelişen teknolojilerle birlikte başarı oranı yükselen ve güvenilir bir diş beyazlatma yöntemi olarak öne çıkmaktadır.
Bu yöntemde öncelikle diş etlerini korumak için koruyucu bir tabaka yapılır.
Ağartıcı kimyasal jel açıkta bırakılan diş yüzeylerine diş hekimi tarafından uygulanır.
Dişlerin üzerine özel ışık kaynağı belli bir süre tutulur.
İşlem sonrasında sonuç hemen görülebilir.
Gerekli temizlikler yapıldıktan sonra işlem tamamlanır. Oldukça etkili olan bleaching diş beyazlatma yöntemi genellikle tek seansta sonuç verirken, renklenmenin derecesine göre seans sayısı artabilir.
2. EV TİPİ BEYAZLATMA : Bu tip beyazlatma uygulamalarda hastaların alt ve üst çenelerinden alınan ölçüyle kişiye özel diş beyazlatma plağı hazırlanır. Diş hekimi hastaya uygun diş beyazlatıcı jeli seçer ve doz ayarlaması yapılır. Belirlenen zaman süresince (günde 4-6 saat) kalıplar içine diş beyazlatıcı jel yerleştirilerek dişlere takılır. Genellikle diş beyazlatma uygulaması daha pratik olması dolayısıyla geceleri yapılır. Diş beyazlatma uygulaması dişteki renkleşmenin derecesine bağlı olarak 5-7 gün süresince devam eder.
3. TEK DİŞ BEYAZLATMA (INTERNAL BLEACHING) :Kanal tedavisi görmüş dişlerde yıllar sonra görülen diş renklenmelerinde uygulanan diş beyazlatma tekniğidir. İşlemin başında dişe uygulanmış olan dolgu sökülür. Açılan boşluğa beyazlatma malzemesi uygulanır ve dişin üzeri geçici dolguyla kapatılır. Birkaç gün sonra diş istenilen beyazlığa kavuştuğunda beyazlatma ajanı temizlenerek diş kalıcı estetik dolguyla restore edilir.
Diş beyazlatma işlemi süresince gelişebilecek sıcak-soğuk diş hassasiyetleri dişlere yapılacak flor uygulamalarıyla ortadan kaldırılır.
Diş beyazlatmanın etkisi kalıcı mıdır?
Beyazlatma sonrasında renk zamanla kaybolmaya başlar. Bu süre hastanın renkli sıvılar (çay, kahve, şarap, kola vb.) ve sigara kullanımına göre değişir 6 ay ile 1 yıl arası bir zaman alır. 4-6 ayda 1 ya da 2 seans ile desteklenirse diş beyazlatma kalıcı hale getirilir.
Bleaching Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yeme, içme ve ağız hijyeni alışkanlıklarınız diş bleaching sonuçlarının ne kadar süreceğini etkileyebilir. Herhangi bir bleaching tedavisini tamamladıktan sonra, dişleriniz çay, kahve gibi içeceklerden ve bazı yiyeceklerden lekelenmeye karşı hassastır. Yedikten veya içtikten hemen sonra ağzınızı durulamak veya dişlerinizi fırçalamak, bu tür renk değiştiren ajanların dişlerinizin yüzeyine yerleşmesini engelleyebilir ve plak oluşum şansını azaltabilir.