İmplant, herhangi bir nedenden dolayı kaybedilen dişlerin, fonksiyon ve görünüşünü tekrar kazandırmak amacıyla, kişinin çene kemiğine yerleştirilen, kişinin vücuduna uygun olan malzemeler kullanılarak yapılan, yapay diş köküdür. Diş eksilmesi sebebiyle oluşan boşluğa yerleştirilen vidalar diş kökü işlevi görür. Bu sayede vida üzerine diş protezi sabitlenmesi mümkün olur. Bu tedavi sonucunda implant diş kökü ve üzerine sabitlenen diş protezi hastanın kendi doğal dişi gibi görünür ve doğal bir dişin yerine getireceği tüm işlevler sağlanır.Bunlar arasında en önemlisi implant tedavisi sürecinde eksikliği doldurulan dişe komşu olan dişlerin zarar görmemesidir. Komşu dişlerin kesilmesine gerek duyulmaması yani sağlıklı dişlere dokunulmaması, tedavinin bu kadar tercih edilmesinin en önemli sebepleri arasında yer alır.
Kimler İmplant Yaptırtabilir
Diş tedavisinde en yüksek başarıya sahip olan implant uygulaması gerekli testler yapıldıktan sonra hastalara önerilmektedir. Kimler implant yaptırabilir sorularını yöneltenler için şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı ve diyalize bağlı olan hastalar dışında risk taşımayan kişilere uygulaması yapılmaktadır. Testler sonrasında bu tür rahatsızlıkları olan hastalar da uygun görüldüğünde tedaviden yararlanabilirler. Tedavinin kolaylıkla uygulanabildiği kişiler ise diş iltihaplanması gibi rahatsızlıkları olmayanlardır.
Tedaviden yararlanmak isteyen hastanın diş ve çene yapısı kontrol edilir. Çene kemiğinin implant vidasının genişlik ve kalınlığını kabul edebilecek yapıya sahip olması gerekir. Sağlık durumu iyi olan tüm diş rahatsızlığı yaşayan hastalar implant tedavisinden yararlanabilir. Kemik erimesinin önüne geçen bir uygulama olması nedeniyle tüm dişlerini kaybetmiş kişiler için önerilen bir uygulamadır. Tek dişini kaybeden hastalar da implant tedavisine başvurabilir. Diş yapısına tam uyum sağlaması, protez taşıyan hastaların çiğneyememe gibi sorunlarının implant tedavisinde yaşanmaması sayesinde uygulamayı tercih edenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır.
Ayrıca implant yapılacak hastaların çene gelişimini tamamlamış olması çok önemlidir. Kadınlar için en az 18 yaş,erkekler için en az 20 yaş olması başarılı bir operasyon için gereklidir.
İmplant Takılması Ne Kadar Sürer?
Cerrahinin süresi yerleştirilecek implant sayısına ve hastanın koşullarına bağlı olarak yarım saat ile birkaç saat arasında değişebilir. Operasyondan sonra, implant ile kemiğin kaynaşması için 3-4 ay kadar beklenir. Daha sonra bu implantlar üzerine, birkaç seans süren bir uygulama ile protezler yerleştirilir. Bazı uygun koşulların sağlanabildiği durumlarda hiç beklemeden de protez yapılabilmektedir.
İmplantın Uzun Ömürlü Olması ve İmplantın Temizliği
İmplantın uzun ömürlü olması tamamen ağız içi hijyenden geçiyor, implant yaptırınca bazı hastalar bir daha hijyen kurallarına uymamak gerektiğini düşünüyor ama bu oldukça yanlış implantlar kemiğe kaynadıktan sonra aynı doğal dişlerimiz gibi ağız içi hijyene ihtiyaç duyarlar çünkü kemiğe kaynayan implant diş köklerimiz gibi davranır enfeksiyon gelişen bir kemikte tutuculuğunu bırakacaktır.
İmplant Üstü Protez Çeşitleri Nelerdir
İmplant üstü protez çeşitleri; hastanın yaşına, mevcut diş sayısına, kemik oranına göre farklı alternatiflerde olabilir. Genel olarak hareketli ve sabit olarak ayrılır.
Hareketli ve sabit olarak ayrılan implant üstü protez çeşitleri:
Sabit protezler:Tek kronlar, çeneye yerleştirilen vida ve protezler şeklinde uygulanır. İmplant üstü sabit protez bir ya da birden fazla dişe porselen kuronlar halinde yerleştirilir. İmplant üstü sabit protezler, tek kuron ya da tüm protez şeklinde uygulanırken ilk olarak geçici kaplamalardır.
Hareketli protezler: İmplant üstü hareketli protezler ağzında hiç dişi kalmayan hastalara uygulanır. İmplant üstü hareketli protezler, çeneye takılan yapay kökün üzerine yerleştirilen yapılardan oluşur. Yapay kökün üzerine yerleştirilen yapılar, porselen ya da zirkonyumdan yapılabilmektedir. İmplant destekli protez tasarımı mini implantlar veya standart implantlar şeklinde implant üstü top bağlantılı protezler de olabilmektedir. Üst bar bağlantılı protezler de implant üstü hareketli protezler arasındadır.
İmplant üstü protez diş kullanımı gerekli görülen durumlarda, hekim hastanın ağız ve diş sağlığına göre en iyi protez tasarımını yapar ve uygular.
ALL ON 4 İMPLANT TEKNİĞİ
All On 4 implant tekniği planlanan hastalara öncelikle radyolojik bir muayene yapılması gerekmektedir. Bilgisayarlı tomografi üzerinden ölçümler yapılarak hastaya bir planlama yapılır. Bu planlamadan sonra hastadan bir ölçü alınarak özel bir kılavuz plak oluşturulur. Bir hafta sonra operasyon için hasta çağrılır ve plak eşliğinde all on 4 implant yerleştirilir ve aynı gün geçici diş protezi implantların üstüne yerleştirilir. Üç ay sonrasında ise hasta hem kontrolü için hem de implantüstü protezlerin daimi olarak yapıştırılması için çağrılır.Ağızda hiç diş olmayan hastalar, konuşmada ve besinleri düzgün bir şekilde çiğnemede problem yaşarlar. Bu da diğer sağlık problemlerinin çıkmasına sebep olabilir. Eğer ki kullanımı pratik olmayan ve sürekli rahatsızlık veren takma dişleri kullanmakta zorlanıyorsanız All on 4 implant tekniği iyi bir tedavi seçeneği olacaktır. All On 4 implant tekniği, tam dişsiz hastalarda belirli açılarla yerleştirilen dört adet implantüzerine aynı gün daimi protezin sabitlenmesini sağlayan bir uygulamasıdır.
ALL ON 4 İMPLANT TEKNİĞİNİN AVANTAJLARI
Tam dişsiz hastalara aynı gün, tek bir cerrahi işlem ile sabit diş protezi yapılabilme imkanı,
Sinüs lifting (sinüs yükseltme ameliyatı), kemik ilavesi gibi herhangi bir ileri cerrahi işlem uygulanmadığından operasyonun daha kolay geçmesi,
Kişiye özel planlama ile gülüş estetiği sağlaması,
All on 4 implant üstü prtoezlerin temizlenmesi ve bakımının kolay olması,
Hareketli protez kullanamayan hastalar için uygun olması,
Dizaynı damaklı diş protezine (tam diş protezi) göre farklıdır. Hastanın damak kısmını kaplamadığı için kullanımının daha kolay olması,
Tedavi seansı sayısı az olduğundan, şehir veya ülke dışında ikamet eden hastalar için uygun olması.
ALL ON 4 İMPLANT TEKNİĞİ KİMLERE UYGULANABİLİNİR?
All on 4 implant tekniği operasyonuna engel teşkil edecek herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan ve yeterli kemik hacmine sahip tüm tam dişsiz (hiç dişi olmayan) hastaların hepsine uygulanabilir. İşlem sonrası implantlarınüzerine sabitlenen geçici diş protezinizi hemen kullanabilirsiniz. Ancak implantlar ile kemiğin kaynaşma süreci olan 3 aylık dönemde hekiminizin tavsiye ettiği yeme sistemi ile beslenmeniz gerekmektedir. Bu süreç tamamlandıktan sonra yapılacak daimi protezile arzu ettiğiniz şekilde beslenebileceksiniz.